Deze heerlijke (licht pittige) Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus doen het altijd goed als borrelhapje. Je kan ze van tevoren maken en invriezen. Na het ontdooien nog even opwarmen in pan of ovenschaal en klaar. Serveer met prikkertjes. Maar ze zijn ook lekker met pasta of rijst als hoofdgerecht
Ik haal ongeveer 20 balletjes uit 500 gram gehakt. Dus verdubbel de hoeveelheden als je er meer wilt maken.
Keukenspullen nodig :
- Braadpan
- Keukenmachine
Ingrediënten:
- 500 gram liefst biologisch gehakt (daar zit minder vocht in dus worden de balletjes lekker bruin)
- 1 ui fijngehakt
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 snee witbrood
- 1 eigeel
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel tijm
- ½ Spaanse peper, in grove stukken, al dan niet met de zaadjes voor wel of niet pittig
- Zout, peper
- Wat bloem
- Olijfolie om te bakken
Voor de saus:
- 1 blik gepelde tomaten, fijngeprakt, of een halve liter passata
- Eventueel een drupje honing
- Wat peterselie om te garneren
Bereiding:
Doe het sneetje brood, de ui, de knoflook, de gerookte paprika, de tijm, het eigeel en de Spaanse peper in een keukenmachine en maal tot een prutje.
Doe samen met het gehakt in een kom en kneed goed door. Verwarm wat olijfolie in een braadpan. Maak eerst 1 balletje ter grootte van een pingpongballetje en haal deze door een schaaltje met bloem en klop af en bak een paar minuutjes: proef of er nog meer peper en/of zout bij moet. Ben je tevreden, vorm dan alle balletjes en haal ze lichtjes door de bloem.
Bak de overige balletjes rondom totdat ze een lekker bruin korstje hebben, ze hoeven niet gaar te zijn want ze stoven nog door in de saus later. Haal ze uit de pan en houd warm.
Giet nu de tomaten plus een half blikje water in de pan en zet het vuur laag. Maal er peper en zout naar smaak overheen. Je kan een drupje honing erbij doen om het zure van de tomaten te compenseren.
Laat 10 minuten zachtjes sudderen, totdat de saus wat is ingedikt en leg dan de balletjes terug in de pan en stoof nog 10 minuten. Roer niet meer maar schud de pan om, om de balletjes te keren (anders schep je ze misschien kapot).
Garneer met peterselie.