Veel mensen gruwelen bij het zien van een octopus. Met die tentakels met zuignappen heeft het inderdaad wel wat weg van een zeemonster uit een film. En het slijmerige glibberige gevoel van een rauwe octopus is ook iets waar je aan moet wennen. Zonde, want op de juiste manier bereid is inktvis een echte delicatesse. In Griekenland zie je de vissers de net gevangen inktvissen op de rotsen slaan, dat is om ze mals te maken. Daarna worden ze met doodgewone wasknijpers aan een lijn gehangen om in de zon te drogen, gewoon naast het terras van de taverne waar je lekker zit te eten. Allemaal voorbereidende handelingen die nodig zijn om uiteindelijk een heerlijk malse octopus op je bordje te krijgen. Er zijn verder twee manieren om octopus te breiden: of heel kort op heel heet vuur (bij voorkeur op de grill of barbecue), of heel langzaam gestoofd. Alles daartussenin leidt tot taai rubber.
Verse octopus is in Nederland moeilijk verkrijgbaar, soms tref je ze op de markt of bij een goede viswinkel. Diepgevroren kan je ze krijgen bij een Aziatische toko, of anders bij de groothandel. Deze inktvissen zijn vrijwel altijd al schoongemaakt (ingewanden en inktzakje verwijderd, dit laatste zit er soms nog apart bij in een zakje, voor het maken van bijvoorbeeld zwarte rijst of pasta).
Hier een langzame bereiding, heerlijk als mezze, bijvoorbeeld een glaasje ouzo. Maak dit een dag van tevoren, de octopus wordt nog malser als je hem een dag of nacht laat marineren.
Als mezze voor 6 personen.
Keukenspullen nodig:
- Braadpan waar 1 of 2 hele octopussen inpassen
Ingrediënten:
- 1 hele octopus,
- 6 eetlepels goede kwaliteit extra virgin olijfolie
- 6 eetlepels goede kwaliteit rode wijnazijn
- 1 theelepel oregano
- Peper en zout
Bereiding:
- Leg de octopus in zijn geheel in een braadpan met dikke bodem, zonder enige toevoeging en doe het deksel erop. Zet het vuur zachtjes aan en laat de octopus in zijn eigen vocht gaar stoven. Je staat verbaast over de hoeveelheid water die er vanaf komt (en hoe de octopus slinkt!) Dit duurt circa een uur.
- Om te checken of hij gaar is prik je met een satéprikker in het dikste stuk van de tentakels. Je moet er zonder weerstand doorheen kunnen prikken.
- Haal de octopus uit het vocht en laat enigszins afkoelen.
- Snijd de tentakels in stukjes, groot genoeg om in 1 hapje op te kunnen eten. Snijd de kop ook in stukken. Leg in een platte schaal van aardewerk , glas of RVS. Geen plastic!
- Klop een marinade van de olijfolie, azijn, oregano en peper en zout en meng dit door de octopus.
- Dek de schaal af met folie en laat minstens een paar uur, maar liever een hele dag of nacht in de koelkast
- Laat voor het serveren op kamertemperatuur komen en doe over in een mooie schaal. Serveer met satéprikkertjes.