paella op mijn manier

Lekker zomers, of tenminste, het doet me aan zomer denken, ook al vroor het stevig vannacht (en hebben mijn slaplantjes buiten het helaas niet overleefd.

Ik gebruik hiervoor arborio-rijst, dat is Italiaans en niet Spaans, en ook mijn paella zal niet de goedkeuring kunnen wegdragen van een Spanjaard, maar, tja, het is heerlijk en dat is voor mij voldoende!

Dit is een versie met kip en chorizo. Als je het vegetarisch en plantaardig wilt maken, gebruik dan groentebouillon en voeg dan nog wat extra groentes toe.  Zeker zo lekker, bijvoorbeeld:

  • Een handjevol sperzieboontjes, een restje of beetgaar gekookt
  • Een halve venkel in kleine stukjes, en bak die eerst kort aan in wat olijfolie, anders garen ze niet genoeg
  • Eventueel wat gehalveerde zwarte olijven

Voor 4 personen

Glutenvrij, lactosevrij, eventueel vegetarisch en plantaardig

Keukenspullen nodig:

  • Een diepe koekenpan, of een wok.

Ingrediënten:

  • 2-4 kippendijen, in kleien stukken gesneden
  • Olijfolie om te bakken
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 wortel, in kleine stukjes gesneden
  • Halve Spaanse peper, al dan niet zonder de zaadjes (je kan hem fijnsnijden, of heel laten en eruit vissen voor het serveren
  • De stelen van een bosje peterselie, in korte stukjes gehakt, bewaar de blaadjes voor serveren
  • 1 paprika, rood of geel in stukjes
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 300 gram arboriorijst ( of een andere goede risotto rijst)
  • 100 gram chorizoworst, in kleine stukjes
  • 1 kippenbouillonblokje, of groentebouillon
  • 750 ml kokend water
  • 100 gram bevroren doperwtjes
  • En voor de vegetarische versie dan nog de bovenstaande groentes
  • Peper en zout
  • Citroensap van halve citroen, de andere helft in plakjes gesneden

Bereiding:

  1. Verhit de olie in de pan die je gaat gebruiken en bak de stukjes kip rondom aan totdat ze een beetje bruin zijn.
  2. Haal uit de pan, voeg wat extra olie toe
  3. Doe nu de wortel, ui en knoflook in de pan en laat op zacht vuur garen
  4. Zet het vuur hoger en voeg de rijst toe, roer om zodat hij rondom bedekt is met olie.
  5. Roer de gerookte paprika en de tomatenpuree erdoorheen
  6. Doe de kip terug in de pan en voeg de chorizo toe
  7. Giet 750 ml kokend water in de pan, verkruimel het bouillonblokje eroverheen en roer door.
  8. Doe de overige groentes erbij (doperwtjes etc)
  9. Breng alles aan de kook en zet het vuur nu zacht. Er hoeft geen deksel op. In tegenstelling tot risotto, waarbij je veel moet roeren (om het zetmeel uit de rijst vrij te maken waardoor je die typerende romige saus krijgt) hoef je paella slechts nu en dan te roeren, om te voorkomen dat het aanbakt. Als het water is verdampt en de rijst nog niet gaar is, giet er dan nog wat kokend water bij
  10. Breng op smaak met peper en zout .
  11. Knijp vlak voor serveren het citroensap er over uit, leg de citroenplakjes er mooi op  en strooi de peterselieblaadjes er overheen. Serveer de paella uit de pan op tafel.