soufflé met Taleggio kaas

  • Taleggio is een behoorlijk stinkende koemelkse kaas uit Lombardije. Persoonlijk vind ik deze kaas meer geschikt voor warme gerechten dan om zo te eten, maar dat is mijn voorkeur. Hij smelt goed en behoud dan veel smaak. Je kan hem in Nederland gewoon in de supermarkt kopen, maar probeer het eens bij een goede kaasboer, dan krijg je meestal kaas die niet fabrieksmatig is gemaakt, van kleine producenten, met veel meer smaak. Bewaar de kaas wel altijd heel goed afgesloten, anders ruikt je hele koelkast ernaar…

Dit is ruim voldoende voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 300 ml melk
  • 1 hele teen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • wat peperkorrels
  • Snufje nootmuskaat
  • 50 gram roomboter
  • 2 opgehoopte eetlepels bloem
  • Theelepel tijm
  • 4 eiwitten
  • 2 hele eieren
  • 200 gram Tallegio in blokjes ( hoewel de korst er schimmelig uitziet, kan je deze , tenzij hij heel dik is, gewoon eten)
  • paneermeel
  • Peper en zout

Keukenspullen nodig:

  • Klein steelpannetje
  • Grotere steelpan met dikke bodem
  • Souffle schaal (keramiek ovenschaal met hoge rand) of idem 2 of 3 kleinere

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Doe de melk, knoflook, snuf nootmuskaat, tijm, peperkorrels en wat zout en het laurierblad in een steelpannetje en laat langzaam op laag vuur ‘trekken’. Zeef en houd warm.
  • Verhit in de andere steelpan de boter. Als deze gesmolten is doe je de bloem erbij en roer goed.
  • Giet beetje bij beetje de melk erbij. Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen. Het moet een vrij dikke maar smeuïge massa worden. Laat op zacht vuur even pruttelen om de bloem te garen.
  • Roer de kaas erdoor en laat al roerend smelten.
  • Roer de twee hele geklutste eieren er voorzichtig door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Tot hier kan je het voorbereiden, ga je de soufflé pas later afmaken, dek het oppervlak dan af met plastic folie om velvorming te voorkomen.
  • Klop de 4 eiwitten tot schuim. Spatel deze heel voorzichtig door de souflébasis.
  • Vet een souffléschaal ( of meerdere kleintjes) in met wat olijfolie. Strooi er wat paneermeel in en draai rond. Dit voorkomt het plakken van de soufflé (hoewel dat eigenlijk toch altijd wel gebeurt. Ik serveer het altijd in de schaal(tjes) in plaats van ze eruit proberen te halen)
  • Zet in de oven en bak circa 30 minuten totdat de bovenkant mooi goudbruin in. Eet smakelijk!