Tarte tatin maak je meestal met appel, maar hartig kan ook! Het is een omgekeerde taart, een heerlijke combinatie met de zoete gekarameliseerde uitjes en dan die sterksmakende Taleggio kaas erbij. Een geheid succes bij een etentje. Lekker met een frisse salade erbij, als tegenwicht voor de nogal machtige taart.
Ingrediënten:
- 500 gram sjalotten, in kwarten of als het grote zijn in 6-en gesneden
- Olijfolie, 2 eetlepels
- 1 eetlepel bruine suiker ( witte kan ook hoor0
- 1 eetlepel goede kwaliteit balsamico
- ½ theelepel grof theezout
- 8 takjes verse tijm, of 2 theelepels gedroogde
- 50 gram roomboter
- 100 tot 200 gram Taleggio, in blokjes gesneden
- 1 plak rond bladerdeeg of meerder kleinere 4-kante plakjes
- 1 geklutst eigeel (kan weggelaten worden)
Keukenspullen nodig:
- Bakpapier
- Ovenschaal/plat bakblik
- Een ovenbestendige koekenpan van ongeveer 23 cm doorsnede (pas op met uit de oven halen: het handvat is HEET! Is mij al diverse keren overkomen….)
- Of een ronde bakvorm van 23 doorsnede en een steelpannetje
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 195 graden
- Halveer de sjalotten ( of in kwarten, of in 6-en, afhankelijk van hoe groot ze zijn.)
- Leg vellen bakpapier op een bakplaat. Leg hierop de uien. Besprenkel met olijfolie en grof zeezout en peper en de helft van de tijm
- Zet 20 tot 30 minuten in de oven totdat de randjes donkerbruin beginnen te kleuren. Check of ze niet verbranden, sommige ovens gaan sneller dan andere.
- Haal eruit en verlaag de oventemperatuur naar 185 graden.
- Verhit 2 tl suiker en 2 tl aceto balsamico in een ovenbestendige koekenpan. Anders in een gewone steelplan. Als de suiker is opgelost voeg je de roomboter toe en smelt deze.
- Gebruik je een koekenpan, de het vuur dan uit en leg de uitjes met de bolle kant naar beneden in de pan. In een waaiervorm is mooi (dit wordt straks de bovenkant, vandaar).
- Als je een ronde ovenvorm gebruikt: giet het botermengsel in de vorm. Leg hierop de uitjes met de bolle kant naar beneden. Het moeten er zoveel zijn dat de vorm of koekenpan goed gevuld is en de uitjes dicht tegen elkaar aan liggen. Druk goed aan
- Doe de overige tijmblaadjes hier overheen.
- Verdeel de stukjes Taleggio erover.
- Leg dan het bladerdeeg eroverheen en prop de randen aan de zijkant tussen de vorm en de uitjes.
- Kwast dit eventueel in met geklutst eigeel
- Zet de tarte tatin 20 tot 30 minuten in de oven of totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
- Laat iets afkoelen.
- Pak een plat bord dat iets groter is dan de diameter van de pan of bakvorm. Haal een mes langs de zijkanten om de taart los te maken.
- Keer de taart in een ruk om, geef er wat tikken op zodat deze goed loslaat van de bodem. Et voila!